Demo WordPress site

Nuci pentru un creier sănătos

Nucile după cum bine știți au forma creierului. Dacă ar fi să ne luăm după vorbele înțelepte ale bătrânilor din popor, fructele care au forma unui organ din corpul omenesc sunt înzestrate cu proprietăți terapeutice care fac bine acelui organ. Ei bine, consumate în cantități moderate, nucile chiar ajută la menținerea sănătății creierului.

Dacii iubeau nucile, considerând nucul un arbore magic. Persanii opreau fructele nucului pentru casa regală, din dorința de a consuma familia regală ce-i mai bun. Considerate superalimente de către oamenii de știință ai zilelor noastre, nucile au fost menționate și apreciate pentru valoarea lor energetică (705 kcal/100 g miez de nucă) începând din anul 1818, în prima ediție a farmacopeii franceze.

Ce conțin nucile?

Pe scurt, nucile sunt bogate în fibre, în vitamine începând cu complexul de vitamina B (riboflavina, niacinul, thiaminul, acidul pantothenic, vitamina B6); și terminând cu vitamina E. Sunt bogate în minerale (mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și seleniu); antioxidanți și acizi grași esențiali omega 3, dar și acizi grași monosaturați, precum acidul oleic.

Beneficiile consumului de nuci pentru depresie și insomnie

Nucile luptă împotriva depresiei prin conținutul bogat de acizi grași. Plecând de la ideea oamenilor de știință că persoanele depresive au în organism un nivel scăzut de acizi grași omega 3, consumul de nuci în mod regulat poate alunga depresia prin aportul de acizi grași pe care-l aduce. Nu doar depresivilor le sunt indicate nucile, ci și insomniacilor, întrucât acestea ridică nivelul de melatonină (un hormon natural produs de organismul uman, care asigură un somn bun) de trei ori mai mult. Tot nucile sunt bune și pentru cei care au probleme de memorie, fiindcă au și lecitină, o substanță care stimulează memoria și puterea de concentrare. Mai au și antioxidanți puternici, care previn îmbătrânirea prematură a celulelor creierului, îmbunătățind memoria și funcția cognitivă.

Nucile, indicate în Parkinson și Alzheimer

Cercetătorii de la Rush University Medical Centre din Chicago au efectuat un studiu cu mai multe alimente care pot înjumătăți riscul de instalare a maladiei Alzheimer, încetinind procesul de degenerare a creierului. În lista celor zece alimente care protejează creierul se află și nucile. Dieta bazată pe aceste alimente poate scădea cu peste 50% riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Nucile sunt indicate și în tratarea unor afecțiuni precum Parkinson, fiind considerate alimente ideale pentru hrana creierului, datorită combinației de vitamine, lecitină, magneziu și acizi grași omega 3.

Câte nuci putem mânca?

În 100 g de nuci se găsesc 441 mg de potasiu, 158 mg magneziu și 346 mg de fosfor, minerale esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului nervos. Potrivit Asociației Americane a Inimii, se recomandă consumul a 3–4 porţii de nuci, săptămânal, adică 3–4 pumni plini cu nucă.

Nucile prelungesc viața

Două studii de lungă durată desfășurate la Universitatea Harvard au ajuns la aceeași concluzie: consumul regulat de nuci lungește durata vieții și scade riscul de a muri prematur.

Alexandra Mănăilă

Articole asemănătoare

Ce alimente să consumi ca să ții la distanță depresia

Mihai Mija

Beneficiile migdalelor asupra sănătății

Mihai Mija

Avocado pentru un sistem nervos și o imunitate ,,de fier”

Mihai Mija