Demo WordPress site

Avocado pentru un sistem nervos și o imunitate ,,de fier”

Știați că avocado conține cu 35% mai mult potasiu decât o banană? Datorită acestui conținut bogat de potasiu are capacitatea de-a regla tensiunea arterială. Nu este însă singurul beneficiu asupra sănătății. Consumul de avocado, fructul minune care provine din America Centrală, are efecte benefice asupra sistemului nervos, imunității, dar și efecte anticancerigene. Aflați de ce femeile au un argument în plus să introducă în alimentație avocado și cum îi ajută pe copii acest fruct miraculos.

Beneficii ale consumului de avocado asupra colesterolului

Un fruct de avocado conține în jur de 22,5 g de grăsimi. Nu vă speriați când auziți de grăsimi, fiindcă două treimi din cele conținute de avocado sunt grăsimi mononesaturate, adică bune. Grăsimile din avocado cresc colesterolul bun (HDL) și scad colesterolul rău (LDL), iar trigliceridele se transformă într-un adevărat adjuvant nutriţional pentru persoanele care luptă cu dislipidemia. Vestea bună pentru cei care au probleme cu greutatea, respectiv sunt subponderali și se chinuie să se îngrașe, este că avocado îi poate ajuta să crească în greutate în mod sănătos și armonios, ajutându-i la dezvoltarea țesutului muscular. Cei care vor să slăbească nu trebuie să evite avocado, din cauza conținutului mare de grăsimi. Trucul este să nu consume avocado în partea a doua a zilei sau la cină. În plus, trebuie să știe că fructele de avocado conțin foarte puțină fructoză, principala vinovată de predispoziția spre îngrășare.

Sănătatea sistemului cardiovascular

Avocado este bogat în vitamina B6 și acid folic, două substanțe care reglează nivelul homocisteinei. De ce este atât de importantă homocisteina? Pentru că homocisteina în cantitate mare poate avea efecte toxice, crescând riscul bolilor cardiovasculare. Așadar, normalizarea ei protejează inima de necazuri, iar avocado (prin vitaminele pe care le are în compoziție, inclusiv vitamina E, la care se adaugă grăsimile mononesaturate și acidul oleic) poate realiza o protecție cardiacă și poate susține activitatea inimii. În concluzie, consumați avocado dacă doriți să vă scadă nivelul colesterolului, să vă reglați tensiunea arterială și să vă reduceți riscul de-a face un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Tot avocado este cel care are puterea de-a fluidiza sângele și împiedica formarea cheagurilor de sânge.

Imunitate ridicată și sistem nervos sănătos

Avocado conţine glutation, o proteină cu rol esenţial în funcţionarea optimă a sistemului imunitar și a sistemului nervos. Consumul acestui fruct vă ajută să întârziați procesul de îmbătrânire a organismului, prin antioxidanții din compoziție. Mai mult, vitamina E din acest fruct neutralizează radicalii liberi care distrug celulele creierului. Prin urmare, avocado joacă un rol important în prevenirea pierderii memoriei și accelerarea bolilor mentale în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Alzheimer. Copiii și tinerii care depun un efort intelectual susținut pot consuma fără probleme avocado pentru a-și stimula memoria, datorită bogăției sale în magneziu și fosfor. Fiind și o sursă bogată de vitamina C, un alt antioxidant puternic, fructul ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului. Se știe că vitaminele A, C, B6, B 12 și K protejează sistemul imunitar, cognitiv și nervos, toate acestea regăsindu-se în avocado.

Cum ajută avocado în lupta împotriva cancerului?

Proprietățile antioxidante puternice fac din avocado un aliat în lupta împotriva diverselor tipuri de cancer, prin urmare este recomandat pentru a preveni maladia secolului. Potrivit unor cercetători japonezi, coordonați în cadrul unui studiu de către profesorul Hirokazu Kawagishi, avocado are capacitatea de a proteja ficatul împotriva cirozei. De asemenea, anumiți compuși existenți în acest fruct inhibă și distrug celulele cancerului oral. Nu în ultimul rând, conținutul bogat de acid oleic, un compus care inhibă dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul sânilor și prostatei, previne cancerul mamar și de prostată.

Beneficii ale consumului de avocado pentru femei

Poate nu știați, dar 250 g de avocado pe zi asigură femeilor însărcinate un sfert din doza de acid folic recomandată zilnic, așa că fructul este mai mult decât recomandat în perioada de sarcină. Doamnele care suferă de sindromul premenstrual nu trebuie să-l ocolească, fiindcă vitamina B6 din avocado, care ajută la asimilarea fierului, este de mare ajutor în cazul acestora. Mămicile preocupate de diversificarea alimentației bebelușilor pot introduce cu încredere avocado încă de la vârsta de 6 luni, fiind ușor digerat de cei mici. În plus, avocado este indicat în special bebelușilor cu dificultăți în alimentație deoarece are un aport caloric ridicat.

Alexandra Mănăilă

Jurnalist specializat în domeniul medical

Articole asemănătoare

Adevărate “surse de sare”, strategii pentru a mânca nesărat

Mihai Mija

Somonul, un pește care te ,,unge” la inimă!

Mihai Mija

Beneficiile migdalelor asupra sănătății

Mihai Mija