Demo WordPress site

Adevărate “surse de sare”, strategii pentru a mânca nesărat

Sarea este un condiment ce dă, fără doar și poate, savoare mâncării. Au existat de-a lungul timpului inclusiv povesti cu morală despre „sarea în bucate “. Cu siguranță toată lumea cunoaște  povestea cu fata împăratului care i-a servit mâncare făcută cu miere şi cu zahăr, pentru a-i demonstra tatălui său că expresia „te iubesc ca sarea în bucate” era declarația supremă de iubire. 

De-a lungul timpului, sarea s-a dovedit a fi extrem de utilă în conservarea alimentelor,  metoda sărării fiind o metodă ancestrală de prelungire a valabilității termenului de consum pentru hrană; desigur, în vremurile în care nu se inventase încă metoda congelării.

În epoca modernă s-au inventat și congelatorul și multe alte metode de conservare a alimentelor. Astfel, consumul de sare ar trebui să se reducă, mai ales că în ultimii ani cercetările științifice au demonstrat că un regim alimentar bogat în sare nu este tocmai cel mai sănătos, ba chiar dăunează sănătății.

Ce cantitate de sare se recomandă pentru consum?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Asociația Americană de Cardiologie recomandă pentru omul sănătos un consum cuprins între 1500 și 2300mg pe zi (2,3g). Pentru persoanele cu probleme de sănătate, cantitatea recomandată este și mai mică, variind în funcție de patologie și gravitatea acesteia. Afecțiunile care necesită un consum mai mic de sare sunt: hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă sau alte probleme ale inimii și sistemului circulator (cel mai frecvent); afecțiunile renale, tratamentul cu corticosteroizi prescris în cadrul unei palete extrem de largi de patologii.

Medicul curant al fiecărui pacient va face recomandarea de regim normo sau hiposodat, în funcţie de necesitățile fiecăruia în parte. Cantitatea de sare trebuie menționată în toate regimurile și indicațiile pe care le primește o persoană.

Această abordare poate fi derutantă pentru pacient, întrucât poate ajunge în situația în care nu știe ce poate mânca. Se vede pus în fața unei provocări foarte mari deoarece, deși el nu mai adaugă sare în mâncare, cantitatea totală de sodiu din alimentația lui este tot mare.

Pentru a veni în ajutorul acestor persoane, în cele ce urmează, vom încerca să dezvoltăm unele strategii care să le faciliteze adoptarea unor diete fără sare.

Principalele surse de sare în alimentație

Începem cu menționarea principalelor surse „ascunse” de sare. În primul rând, trebuie știut că toate alimentele conservate conțin cantități crescute de sare (conservele de carne, de pește, conservele de legume). O cantitate mare de sare mai găsim și în cărnurile congelate sau în mezeluri, în produsele de tip fast-food, în produsele semi-preparate, în sosuri și în mixurile de condimente (așa zisele potenţiatoare de gust și aromă), în supele la plic, supele instant.

Cantități crescute de sodiu mai găsim și în pâine, în produsele de patiserie, în foietaje, în fructele oleaginoase (nuci, semințe, alune, migdale), murături sau produse afumate.

Cum putem reduce cantitatea de sare din alimentația zilnică?

O primă metodă de a reduce cantitatea de sare ar fi consumul de pâine fără sare. Este un prim pas, care ajută și care dă rezultate imediate. În general, noi, românii, avem zicala „nici o masă fără pâine”, iar dacă pâinea consumată în timpul meselor este fără sare, se reduce instantaneu și consumul de sodiu.

A doua metodă este să evităm alimentele congelate, afumate, conservate, murate, semi-preparate, alimentele „instant” și mâncatul în oraș. Cel mai indicat este să cumpăram alimentele proaspete și să le gătim acasă, fără sare. Dacă nu se poate, putem încerca să „desărăm” alimentele prin ținerea lor în apă.

Alternative la consumul de sare

Pentru a da savoare mâncării și pentru a nu face ca în povestea amintită mai sus, putem  adăuga alte condimente ce vor da gust: oțet, lămâie, coriandru, busuioc, rozmarin, piper, boia dulce și chiar iute dacă nu avem probleme cu stomacul sau contraindicații pentru alimentele picante.

În timp, gustul se educă și „nevoia de sare” devine din ce în ce mai mică, până când ne obișnuim să mâncăm fără sare. Unele persoane spun că simt mai bine gustul fiecărui ingredient dintr-o mâncare, când aceasta nu are sare, altfel gustul fiind diminuat de cel de sărat.

Articol de Dr. Oana Parlițeanu 

Medic Primar, Diabet și boli metabolice

Credit foto: © Robyn Mackenzie – 123rf.com

Articole asemănătoare

Nuci pentru un creier sănătos

Mihai Mija

Somonul, un pește care te ,,unge” la inimă!

Mihai Mija

Avocado pentru un sistem nervos și o imunitate ,,de fier”

Mihai Mija