Primul răspuns care ne vine în minte se leagă inevitabil de mâncare, dar rolul jucat de salivă în sănătatea cavității bucale și a întregului organism este unul complex, de la protejarea dinților de bacterii, până la stimularea procesului de digestie.
Ce este saliva și care este rolul ei în organism?
Saliva conține apă în proporție de 99%, restul fiind reprezentat de proteine, minerale, vitamine, hormoni și alte substanțe, precum și urme de alimente și pastă de dinți. Saliva produsă de cele trei perechi mari de glande salivare (glandele parotide, glandele submandibulare și glandele sublinguale), precum și de sutele de glande minore răspândite în întreaga cavitate bucală are un rol complex în cadrul organismului: lubrifiază cavitatea bucală, protejează dinții de bacterii și creează un mediu propice pentru înlocuirea mineralelor din dinți și stimulează procesul de înghițire. Datorită enzimelor din compoziția salivei, digestia amidonului și a grăsimilor începe deja în cavitatea bucală, saliva contribuind astfel la stimularea procesului de digestie. În afară de acestea, saliva conține substanțe care stimulează regenerarea celulară și coagularea sângelui, ceea ce contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor de la acest nivel.
Cauze ale salivării abundente
Una dintre caracteristicile salivării este faptul că aceasta devine mai abundentă când ne este foame și ne gândim la perspectiva de a mânca. Se pare însă că fenomenul de salivație excesivă nu se limitează doar la mâncare. Cercetări recente au relevat faptul că salivarea este legată de activarea zonei recompenselor din creier, iar această activare are loc pentru toate obiectele pe care ni le dorim.
Ce indică modificările de volum sau de compoziție ale salivei?
Pe lângă beneficiile enumerate mai sus, modificările de volum sau de compoziție ale salivei pot reflecta apariția unor modificări la nivelul întregului organism, care se manifestă sub forma unor boli acute sau cronice, cum este diabetul zaharat, boala Parkinson, hipertiroidismul sau insuficiența renală cronică în cazul producției diminuate de salivă, sau boli gastroenterologice și neurologice în cazul producției excesive de salivă.
Curiozități despre salivă
- Un om adult produce aproximativ 1–1,5 litri de salivă pe zi, astfel cantitatea produsă în decursul vieții poate ajunge la aproape 40.000 de litri.
- Saliva este necesară pentru gust — până când mâncarea nu este dizolvată de salivă, nu îi simțim gustul.
- În timpul somnului producția de salivă scade aproape la zero.
Dr. Nyulas Kinga
Credit foto: © lapis2380 – 123rf.com

