Demo WordPress site

Somonul, un pește care te ,,unge” la inimă!

Un aliment bogat în proteine și în omega 3, acele grăsimi sănătoase care ajută inima să funcționeze ca ,,unsă”, este somonul. Unii consideră bucatele preparate din acest pește o mâncare aproape perfectă. Știm că nu există nici alimentul perfect, nici mâncarea perfectă, dar cu siguranță somonul face parte din categoria produselor gastronomice înzestrate cu virtuți terapeutice.

Beneficii ale alimentelor bogate în Omega 3

Alimentele bogate în omega 3 pot reduce riscul tulburărilor de ritm cardiac și pot scădea tensiunea arterială. De asemenea, pot să scadă trigliceridele și să reducă inflamația. Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) consideră somonul un aliment care joacă un rol important în menținerea sănătății inimii, motiv pentru care recomandă consumul a două porții de somon pe săptămână. Consumul regulat de somon reduce riscul de deces cardiac brusc. Acizii grași omega 3 din somon acționează direct asupra funcției electrice a inimii, care reglează ritmul cardiac și o împiedică să bată prea repede sau prea lent. Unul dintre cei mai importanți acizi grași, EPA (acid eicosapentaenoic), conținut în somon, poate ajuta la prevenirea problemelor cardiace nonfatale la persoanele cu colesterol ridicat. S-a demonstrat, în cadrul unui studiu pe 18.000 de adulți care aveau colesterolul mărit și luau statine, că cei care au luat pastile cu EPA au avut mai puține evenimente coronariene majore, în comparație cu cei care au luat doar statine. Iubitorii de somon își reduc riscul de formare a plăcilor de aterom și de apariție a accidentului vascular cerebral.

Consumul de somon este bun pentru creier

Somonul, cu ai lui acizi grași, contribuie la menținerea funcţiilor creierului, ei fiind cei care stimulează buna funcţionare a celulelor cerebrale, prevenind afecţiunile degenerative. În plus, în cazul femeilor care alăptează, este foarte importantă grăsimea DHA din somon, fiind esențială pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului, dar și pentru starea de spirit a mamei, predispusă în această perioadă la depresie postpartum. Seleniul din somon susţine funcţia cognitivă și ajută la menținerea unui sistem imunitar bun. Nu în ultimul rând, vitamina B12 din somon este importantă pentru sistemul nervos.

Indicat pentru sănătatea ochilor și părului

Tot acizii grași Omega 3 sunt cei care pot reduce riscul de boli temute ale ochilor precum cataracta și degenerescenţa maculară, iar conținutul de vitamine B, proteinele și fierul hrănesc părul și pielea, conferindu-le un aspect sănătos.

Recomandat în curele de slăbire

Chiar dacă este un pește destul de gras, somonul accelerează procesul de pierdere în greutate, prin urmare poate fi folosit de către cei care vor să slăbească. Proteinele, greu de digerat, din pește, fac ca senzația de sațietate să apară mai repede, iar acizii grași Omega 3 stimulează metabolismul și reduc depunerea de grăsime prin creșterea oxidării acidului gras. Somonul mai conţine și aminoacizi esenţiali, care ajută la menţinerea masei musculare, iar în curele de slăbire este important să nu se piardă masa musculară, ci masă de țesut gras.

Știați că…

…dacă mâncați somon o dată pe săptămână vă scădeți riscul de-a face boli cardiace cu 29%, dacă consumați de două-patru ori pe săptămână cu 31% și dacă mâncați de mai mult de 5 ori pe săptămână cu 34%.

Alexandra Mănăilă

Jurnalist specializat în domeniul medical

Articole asemănătoare

Ce alimente să consumi ca să ții la distanță depresia

Mihai Mija

Avocado pentru un sistem nervos și o imunitate ,,de fier”

Mihai Mija

Adevărate “surse de sare”, strategii pentru a mânca nesărat

Mihai Mija