Demo WordPress site

Prediabetul este reversibil? Cum?

Prediabetul nu este o boală în sine, dar dacă nu se aplică măsuri de terapie medicalnutrițională, în timp se va instala diabetul zaharat de tip 2. Prediabetul este vindecabil sau mai bine spus reversibil, cu condiția să fie identificat din timp și să se schimbe stilul de viață.

Ce valori ale glicemiei indică prediabetul?

Începem prin a defini noţiunea de prediabet ca fiind o valoare glicemică la limita superioară, fără a depăși valoarea maximă admisă ca limită superioară. Vorbim astfel de o valoare a glicemiei aflată aproape de pragul de sus al valorilor normale, însoțită de factori de risc adiționali. Valorile de referință pentru glicemie sunt, desigur, cu variații de la laborator la laborator, între 80-120mg/dl, măsurate pe nemâncate de cel puțin 8 ore. Persoanele care sunt încadrate ca având prediabet sunt acelea care au, spre exemplu, o valoare a glicemiei de 117mg/dl pe nemâncate și o valoare modificată obţinută la testul de toleranţă la glucoză pe cale orală (TTGO), spre exemplu, valoarea la două ore după ingestia de 75g glucoză să fie între 140 și 199mg/dl. O altă valoare care definește prediabetul este Hemoglobina glicozilată (HbA1c) care va fi între 5,7% și 6,4%.

În practica medicală se recomandă testarea pentru prediabet la persoanele cu factori de risc adiţionali, așadar, pacienţii cu obezitate în special abdominală, pacienţii hipertensivi și pacienţii cu nivele crescute ale colesterolului sunt candidaţii ideali pentru a fi evaluaţi. O astfel de evaluare se va face tuturor pacienţilor cu aceste caracteristici, chiar dacă aceștia sunt asimptomatici.

Este prediabetul o boală?

Prediabetul nu este o boală în sine și nu va fi tratat medicamentos, el fiind reversibil dacă se aplică măsurile de terapie medical nutriţională corecte și vor fi trataţi și corectaţi factorii de risc care au dus la apariţia acestei condiţii patologice în primul rând. Dacă nu se aplică aceste măsuri, în timp se va instala diabetul zaharat de tip 2, care este o boală și trebuie tratat cu medicaţie, fie ea orală (medicamente), fie ea injectabilă (insulină), în cazul în care dieta și exerciţiul fizic nu mai sunt suficiente pentru a menţine în ţinte valoarea glicemiei.

Cum putem reversa prediabetul?

În cele ce urmează, vom vorbi despre modul de abordare pentru a putea reversa prediabetul. Începem cu terapia medicală nutriţională aplicabilă în această patologie: prima regulă este schimbarea stilului de viaţă; nu este suficientă o simplă dietă ţinută pe o perioadă scurtă și apoi să ne întoarcem la vechile obiceiuri alimentare. Trebuie să avem o nouă abordare asupra mâncării, trebuie să ne reorganizăm modul în care mâncăm; ce, cât și cum mâncăm.

Regim alimentar

 Ca și alimente, este bine să le evităm pe cele intens procesate, pe cele cu conţinut mare de zahăr și grăsimi, este recomandat să consumăm cât mai multe legume pentru aportul de fibre, fructe pentru aportul de fructoză (zahăr din sursă naturală). Recomandările internaţionale sunt de a avea 5 porţii pe zi de legume și fructe (două de fructe, în limita a maxim 300g de fructe pe zi și trei de legume). În ceea ce privește aportul de carne, acesta este recomandat ca o porţie pe zi de maxim 100-150 grame, consumată fiartă, coaptă sau la cuptor, nu prăjită în baie de ulei. Nu sunt recomandate produsele procesate din carne de genul mezelurilor; acestea au un conţinut ridicat de sare, nitriţi, nitraţi și de grăsimi, find astfel nesănătoase și neagreate în alimentaţia zilnică.

Controlul factorilor de risc

A doua direcţie pe care trebuie să ne concentrăm este controlarea factorilor de risc, aceștia trebuie ţinuţi sub control și rezolvaţi pe cât posibil. Primul pe care putem să îl adresăm este obezitatea; acest factor de risc poate fi rezolvat prin dietă și exerciţiu fizic. S-a dovedit știinţific că o scădere a greutăţii actuale cu doar 5-10% aduce îmbunătăţiri asupra întregului organism. Dacă scădem greutatea corpului, se modifică toţi parametrii analizelor de laborator, glicemie, colesterol, HDL-colesterol, LDL-colesterol, acid uric (pot fi aduse la limitele normale doar prin dietă și scăderea masei corporale).

Alt factor de risc, dislipidemia (valori crescute ale grăsimilor în sânge), poate fi și el controlat prin dietă, prin măsurile amintite mai sus. Dieta este extrem de importantă în managementul acestei boli, împreună cu medicație specifică, statine și fibraţi, care sunt și ele necesare de cele mai multe ori.

O altă direcţie este menţinerea tensiunii arteriale în ţinte, prin medicaţie specifică și o alimentaţie săracă în sare. Este important să scădem valorile hipertensiunii, deoarece aceasta este și un factor de risc cardiovascular important care poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi infarctul de miocard sau accidentul vascular.

În concluzie, putem spune că este doar în slujba noastră să controlăm și să reducem factorii de risc, astfel încât să reversăm prediabetul și să redevenim sănătoși

Dr. Oana Parlițeanu

Medic nutriție, diabet, boli metabolice

Articole asemănătoare

Osteoporoza, o boală subdiagnosticată la bărbați

Mihai Mija

Tusea, un adevărat „cal troian”!

Mihai Mija

Boala ficatului gras, steatoza hepatică, steatohepatită: Ce este? Care sunt factorii de risc? Ce regim alimentar este necesar?

Mihai Mija