Demo WordPress site

Ce alimente să consumi ca să ții la distanță depresia

Depresia poate fi ținută la distanță folosind diverse trucuri ușor de aplicat în viața cotidiană. Unul dintre ele constă în dietă. Sunt anumite alimente care aduc beneficii stării de sănătate mentale și care luptă cu depresia.

Laptele

Se spune că un pahar de lapte cald, băut seara, cu puțină miere, te ajută să ai un somn bun și liniștit. Dincolo de asta, laptele, indiferent că este consumat cald sau rece, face parte din categoria alimentelor care ajută la combaterea depresiei, așa că poți să-l consumi, fiind o sursă bună de vitamina D. Dacă ai niveluri foarte scăzute ale nutrienților din lapte, această deficiență poate provoca uneori depresie. Un studiu norvegian a constatat că persoanele care au luat un supliment de vitamina D, au fost mai puțin deprimate un an mai târziu, decât cele care nu au luat.

Carnea de curcan

Mâncarea tradițională de Ziua Recunoștinței la americani este curcanul. Și noi, românii, am început în ultimii ani să-l consumăm mai des. Potrivit specialiștilor în nutriție, e bine să avem pe masă carne de curcan, întrucât aceasta conține triptofan, pe care corpul îl folosește pentru a produce serotonina. Aceasta este o substanță chimică a creierului care joacă un rol cheie în depresie, spun cercetătorii. De fapt, unele medicamente antidepresive acționează vizând modul în care creierul folosește serotonina.

Nucile braziliene

Nucile de Brazilia sau nuci braziliene cum mai sunt denumite sunt o adevărată sursă de seleniu, care te ajută să te protejezi de radicalii liberi. Un studiu a constatat că tinerii care nu aveau suficient seleniu în dietele lor erau mai predispuși să fie deprimați. Doar o singură nucă de Brazilia conține aproape jumătate din necesarul zilnic de seleniu.

Morcovii

Legumele portocalii pe care le iubim atât de mult, morcovii, nu ajută doar la ascuțirea vederii. Betacarotenul din morcovi are legătură cu stare de sănătate mentală. Studiile au legat nivelurile scăzute de betacaroten de apariția depresiei, prin urmare nu uita să incluzi în meniul zilnic morcovii.

Scoicile și midiile

Nu toată lumea consumă scoici și midii. Un argument în plus pentru cei care strâmbă din nas în fața acestor fructe de mare îl reprezintă faptul că sunt o sursă bună de vitamina B 12. Unele cercetări au arătat că persoanele cu un nivel scăzut al vitaminei B 12 sunt mai predispuse la depresie. S-ar putea ca deficitul acesteia să provoace o lipsă de substanță numită s-adenosilmetionină (SAM), de care creierul are nevoie pentru a procesa alte substanțe chimice direct răspunzătoare de starea de spirit.

Cafeaua

O ceașcă de cafea savurată dimineața reprezintă pentru mulți bucuria începerii unei noi zile. Și da, puțină cofeină te ajută să te simți mai motivat și poate reduce riscul de depresie.  Un studiu realizat de americani pe 50.000 de femei reliefa că cele care consumau 2 – 3 cești de cafea zilnic aveau un risc cu 15% mai mic de a suferi de depresie, comparativ cu femeile care nu beau deloc cafea sau doar o ceașcă pe săptămână.

Salata verde

Salata verde conține folați, de care celulele creierului au nevoie ca să funcționeze bine și care pot ajuta la protejarea împotriva depresiei. Conține și vitamina B9, este benefică și pentru tratarea insomniilor, deci ai toate motivele s-o consumi.

Somonul

Se știe că somonul este un pește cu un conținut ridicat de grăsimi polinesaturate. Cercetătorii cred că acestea luptă împotriva depresiei, în special acizii grași omega-3. Câteva studii au scos la iveală că persoanele care nu erau depresive aveau niveluri mai ridicate de omega-3, decât cele cu tulburare de dispoziție.

Articol realizat de Alexandra Mănăilă

Jurnalist specializat în domeniul medical

Credit foto: © Nathaphat Chanphirom-123RF.COM

Articole asemănătoare

Beneficiile migdalelor asupra sănătății

Mihai Mija

Somonul, un pește care te ,,unge” la inimă!

Mihai Mija

Avocado pentru un sistem nervos și o imunitate ,,de fier”

Mihai Mija